Отборите използваха всички възможни трикове, за да се опитат да стигнат до дузпи и този мач не беше изключение.

Англичанинът Беван Род е подложен на натиск в схватката

Още от първите три схватки в събота, беше ясно, че Англия искаше да се „пробва“ в схватките и мисля, че имаха и малко късмет.

При първия Андрю Брейс им отсъди свободен удар за ранно включване. Мислех, че е трудно да се каже със сигурност, че Южна Африка се е накланяла повече от Англия. Разбрах решението му, но вместо това можеше да нареди нова схватка. След това Англия поиска нов скръм и получи дузпа за същото нарушение.

Отборите ще използват всички трикове в книгата, за да се опитат да получат дузпи. Участвал съм в срещи преди мача, на които отборите са ме молили да внимавам за ранно включване на противника в схватката. След това самите те са правили точно това.

Ако не сте нащрек, не го забелязвате, защото не сте фокусирани върху отбора, който ви е обърнал внимание. В схватката се случват много неща и съботният следобед не беше изключение.

По-късно, когато Спрингбокс допуснаха още една дузпа при схватка на пет метра от трай линия на Англия, си помислих, че са се справили трудно. Според мен Беван Род беше този, който явно се завъртя и свали схватката, а не Окс Нче.

Добър показател за всеки, който наблюдава, е когато видите лакътя на loosehead да сочи към земята и той дърпа фланелката на противника си, съвсем ясно е, че той предизвиква падането.

Хората могат да кажат, че краката на Нче са били твърде назад. Според мен Нче, tighthead на Южна Африка, все пак е бил в състояние да се задържи на крака от тази позиция и не би паднал на земята без дърпането на Род. Във всеки случай, защо Спрингбокс да дават дузпа в тази част на терена? Мислех, че Англия се измъкна в ситуацията.

Charlie Ewels също можеше лесно да види жълт картон за високия си удар срещу Eben Etzebeth. Въпреки че нямаше никакво съмнение, че Етзебет пада, което представлява смекчаващо обстоятелство, определено беше удар в главата с размахана ръка. Това трябва да се счита за нечиста игра.

Оттук нататък въпросът е дали червеният цвят се намалява до жълт или жълтият до наказателен. Това ми напомни за жълтия картон, който Nepo Laulala, стълба на Нова Зеландия, получи срещу Уелс. Той хвана Рос Мориарти със замах с ръка в главата, след като Итън Блекдадър беше направил първоначалния удар срещу Мориарти. Това бяха сходни нарушения. Ако търсим последователност, Юелс може би трябваше да да излезе за 10 мин

Жълтият цвят на Сия Колиси беше справедливо решение. Той се стремеше към топката, но не беше близо до нея и уви ръце около Джо Марчант, който беше играчът във въздуха. Той сбърка момента и не може да има аргументи срещу жълтия картон.

Краят на мача, довел до победния удар на Маркъс Смит, беше наистина интересен. Андрю свири авантаж за това, че Хершел Джантиес е бил off-feet, което според мен беше спорно и много важно решение на този етап от мача.

Но след това нарушението на Франсоа Стейн беше за чист червен картон. Той влезе с колената напред и можеше да получи жълт картон най малко


Инцидентът с Гарет Томас показва проблемите, с които се сблъскват съдиите по отношение на наказанията за контакт с глава

Искам да говоря за победата на Уелс над Австралия, защото тя показа как Световното ръгби трябва да се съобразява с по-широката картина по отношение на контактите с глава.

Роб Валетини получи червен картон за висок удар срещу Адам Беърд през първото полувреме и не мисля, че може да има твърде много оплаквания. Отново, както казах и миналата седмица, не разбирам защо играчите все още се опитват да правят такива захвати в изправено положение.

Но след това си помислих, че Уелс имаше голям късмет, че Гарет Томас, резервният проп, също не беше изгонен за clear-out-a си. Изглеждаше по същия начин като червения картон на Питър О’Махони срещу Уелс в „Шестте нации“ през миналия сезон, макар и може би с по-малка сила.

Нека сравним двата инцидента. Този на Валетини беше случаен, но червеният картон беше правилен. Фаулът на Томас очевидно беше умишлен. Той се гмурна върху легнал играч, който не беше близо до топката, което само по себе си е нарушение, и замахна с ръка в главата на противника.

Мога да се съглася с жълтия картон, който Майк Адамсън даде тук, защото степента на сила не беше особено висока. Въпреки това тя беше напълно предотвратима. Поради тази причина аз щях да избера червен.

Как може да е правилно да се даде жълт за нещо умишлено и червен за пълна случайност? Трябва да разгледаме този въпрос, защото нещо не е наред и това е реален проблем в играта.