Трябва ли пострадалият да е със счупени кости или тежко мозъчно сътресение, за да се даде червен картон?

Съдията Яко Пайпър надува свирката по време на мача между All Blacks и Ирландия на стадион “ Forsyth Barr“.

Реферът Яко Пайпър и неговият съдийски екип удариха няколко разнопосочни ноти от ирландска гледна точка по време на победата над Нова Зеландия с 23:12 на стадион „Форсайт Бар“ и ще бъде интересно да се види дали Световното ръгби ще потърси сметка на длъжностните лица на мача.

Ако това се окаже така, за втори път в рамките на една седмица световният ръководен орган на ръгбито ще бъде принуден да признае, че отборът на Ирландия е станал жертва на неправилно съдийство.

След прегледа на първия тест от страна на Световното ръгби беше съобщено, че Ирландия е получила разяснения по няколко спорни въпроса, включително признанието, че All Blacks Скот Барет и Риеко Йоане са извършили нарушения за жълти картони и че Джоуи Карбери е трябвало да получи наказателен удар.

В събота първият инцидент, който трябва да се отбележи, е свързан с новозеландското крило Лестър Фаинга’ануку, който скочи срещу Мак Хансен и удари ирландския играч с рамо в лицето. Английският телевизионен съдия на мача Том Фоли насърчи Пайпър да спре мача 30 секунди по-късно и да преразгледа инцидента.]

Фоли заяви: „Сега ще ви покажа, че при последвалия опит за атака той (Лестър Фаинга’ануку) пропуска възможността да се бори за топката и прави контакт с рамото си в лицето на противника. Той никога не се насочва към топката. Ръката му се удря в гърдите, но има контакт и с лицето“.

Пайпър отговаря: „Първият контакт е в гърдите, но след това има и контакт с главата. Разглеждаме нивото на опасност от жълт картон.“ Фоули отговори: „В този момент не е възможно да се получи жълт картон: „Съгласен съм, че не е висока степен на опасност, а е жълт картон.“ Това е преценка, която поражда недоумение у двамата съдии.

Съдията Яко Пайпър от Южна Африка показва жълт картон на Лестър Фаинга’ануку от Нова Зеландия срещу Ирландия.

Фаинга’ануку с тегло 110 кг закъснява с повече от секунда, няма никакъв шанс да се пребори за топката, във въздуха прибира лакътя си, докосва за кратко гърдите на Хансен с предмишницата си, преди да осъществи основен контакт с рамо в лицето.

Като действие това е опасно, безразсъдно и е за червен картон. Или е необходимо пострадалият да се окаже със счупени кости или тежко сътресение на мозъка, за да се оправдае червен картон? Отговорете на пощенска картичка до Световното ръгби.

Следващото спорно положение е, когато новозеландският проп Офа Ту’унгафаси избутва Гари Рингроуз от топката, когато ирландският център е на път да получи голов пас от Джонатан Секстън на осем метра от линията на Нова Зеландия. Играта продължава, но Фоули предупреждава южноафриканския съдия за грубата игра.

Пайпър прегледа кадрите и каза: „Това е борба без топка от страна на новозеландския проп; изглежда, че има покритие от 15. Имате деветка, която следи назад, и 13 (трябва да е 15), който работи отзад. Това е възможност за пробив на линията, но ние не сме … има покритие“. Джони Секстън оспорва решението, но съдията реагира: „Погледнахме защитата и всичко е наред (с нашето решение).“

Новозеландският халф Аарон Смит е участвал в схватката със Секстън, така че е извън игра, Рингроуз, без неправомерната намеса на Ту’унгафаси, ще получи топката на метри от линията на “ All Blacks“, без да има никой отпред и с два метра авантаж пред Джорди Барет.

Това е може би единственият случай в историята на ръгбито, в който „покритието“ е зад играча, който е бил възпрепятстван толкова близо до линията. Tu’ungafasi получи жълт картон, а Ирландия получи дузпа. Шест минути по-късно резервният проп Ангъс Та’авао е изправен и ускорява движението си, когато е разколебан от Рингроуз, който засича ирландския център в лицето с главата си.

Първоначално Пайпър предполага: „Получи се инцидент. Мисля, че това е смяна на посоката, не мисля, че има нещо нечестно (игра) в това“. Фоули буквално си каза думата в ухото на съдията, което предизвика промяна в нагласата на Пайпър. Той каза: „Том (Фоули), той е изправен, той влиза в него, това е директен контакт с главата. Съгласен съм, не виждам промяна на посоката, той всъщност се засили към него. Така че това е червен картон.“

Съдиите се справят с този въпрос, но на 32 минута и 36 секунда Ирландия печели дузпа и Секстън хитро избира схватка. Тъй като от терена едновременно отсъстват tighthead пропа Tuungafasi (жълт картон) и заменилият го Ta’avao (червен картон), в игра е вкаран loosehead пропа Ейдън Рос, но това налага за кратко време да се провеждат неоспорвани схватки.

През това време Нова Зеландия трябваше да бъде редуцирана до 12 играчи съгласно законите – губиш допълнителен играч като отбор, отговорен за неоспорваните скрумове – имитирайки подобен сценарий при победата на Ирландия над Италия в мач от Шестте нации по-рано тази година.

Пайпър и неговият съдийски екип не видяха грешката, макар че тя продължи няколко минути, докато Туунгафаси се върна от жълтия си картон. Въпреки това това беше сериозен гаф.

Няма съмнение, че победата ще смекчи притеснението на ирландците, но те биха искали да мислят, че няма да изпитат грубостта на съдийството за трети път следващата събота в Уелингтън.